1885: Het begin, de eerste generatie
Op 5 september 1885 wordt op de boerderij “ Het Flieren “ in de Cuykse hei, het huidige kerkdorp Vianen, Willem Peters geboren. Na zijn lager school opleiding bij de Fraters van Tilburg aan de Aloysius school, ging hij in de leer bij de plaatselijke schilder die gevestigd was naast de school, waar nu de schouwburg gevestigd is.
De ambitieuze Willem vertrok na enige tijd naar Waspik waar hij zijn opleiding voortzette. Hem was ter oren gekomen dat gezel scheepsschilders hoger aangeschreven stonden. Daar wist men hem te overtuigen zijn meesterproeven in Duitsland af te leggen, omdat daar het ambacht nog hoger stond aangeschreven en hij toch al uit die omgeving kwam. Willem sloot zich aan bij de Kolping beweging en ging als ‘wandergessel’ op pad. Zijn reis voerde hem langst de Rijn tot waarschijnlijk Bazel. Waarschijnlijk heeft hij zijn meesterproeven in Keulen afgelegd waarna hij in Kleve, net over de grens bij Nijmegen aan de slag ging als schilder. Tot de eerste wereldoorlog was hij in de regio Kleve werkzaam. Zo schilderde hij aan de Rheinische Kliniken in Bedburg Hau en een Hotel in Kevelaer. Daar leerde hij zijn latere echtgenote kennen, die eveneens uit Nederland afkomstig was. Zij trouwde in Kevelaer en woonden daar tot de eerste wereldoorlog toen hij door Nederlander werd opgeroepen voor landsverdediging.
1920: vestiging in Cuijk
Na de demobilisatie keerde Willem Peters terug naar Cuijk waar hij opnieuw kon beginnen en zich vestigden in de Grotestraat. Hij liet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel te ’s-Hertogenbosch op 1 april 1920 als Huis- Decoratie- en Rijtuigschilder.
In 1928 werd aan de Kaneelstraat een woonhuis met winkel en werkplaats gebouwd en verhuisde het nog jonge bedrijf naar het huidige adres.
1957: De tweede generatie dient zich aan
De twee oudste zoons, Jan en Jos bekwamen zich ook in het schildersvak. De oudste zoon Jan vestigt zich na de tweede wereldoorlog in Grubbenvorst waar hij zijn eigen schildersbedrijf start. De tweede zoon, Jos neemt 1 januari 1957 het bedrijf over. De winkel wordt tot twee maal toe vergroot. Jos bestierd het schildersbedrijf en zijn vrouw Annie de winkel. Al snel komt Willem, de oudste zoon in de winkel te werken. Omdat Anny op jonge leeftijd komt te overlijden neemt hij al op jonge leeftijd de dagelijkse leiding van de winkel op zich.
1984: Bedrijfsplitsing
Dit resulteerde er in dat de winkel in verfwaren, behang en poetsartikelen wordt overgenomen door de oudste zoon Willem. De eerste jaren nog gevestigd aan de Kaneelstraat maar later verhuist de winkel naar een voormalige kruidenierswinkel in de Molenstraat. Het schildersbedrijf wordt in afgeslankte vorm door Jos voortgezet vanuit de Kaneelstraat. Steeds vaker wisselen restauratie projecten het reguliere schilderwerk af. De oude winkel wordt ingericht tot restauratie atelier.
1989: Voortzetting derde generatie
Met de restauratie van het monumentale Severijn orgel in de Martinuskerk in het verschiet overlijd Jos nog voor zijn pensionering. De jongste zoon Titus studeerde aan de kunstacademie en stapt als derde generatie in het bedrijf. Hij voert alsnog het schilder- en verguldwerk uit aan het orgel in Cuijk. Langzaam veranderd het bedrijf naar het atelier dat in 2020 haar 100 jarig bestaan mocht beleven.